Skip to main content

Wereldhandelsorganisatie Inhoud Algemeen GATT Onderhandelingsrondes Verschillen met de GATT Besluitvorming binnen de WTO Leden Handelsoverleg in de 21e eeuw Zie ook Externe links Navigatiemenuwww.wto.orgDispute Settlement BodyOfficiële websiteWTOVerdragen door de WTOParodie op de WTO-websiteTrouble WTOSociale Bewegingen en WereldhandelspolitiekVan Seattle naar Qatar. Europese Queeste naar een onderhandelingsronde in de WTOwto.org: Members and ObserversBelgium and the WTODe bevoegdheden van de gewestenDEPARTEMENT INTERNATIONAAL VLAANDERENDe GewestregeringThe European Union and the WTOEU and WTOUS warns Europe over granting market economy status to China, 28 december 2015Rusland na 18 jaar onderhandelen lid van WTO, 16 december 2011A Fundamental Shift in the Nature of Trade AgreementsThe World Trade Organization and the Future of MultilateralismGlobal Trade Faces Fragmentation Risks From TPP, TTIP, TiSAWorld Trade Organization

MondialiseringIntergouvernementele organisatieInternationale handel


intergouvernementele organisatieGeneral Agreement on Tariffs and TradeGenèveinternationale handelhandelsconflictenhandelsbarrièresInternational Trade OrganizationUruguay-rondeliberaliseringendienstenintellectuele eigendomsrechteninvesteringenGATSDoha-rondeDispute Settlement Body'achterkamertjes'federaleFOD Buitenlandse Zakenstaatshervormingengewesten3e staatshervormingFlanders Investment and TradeWalloniëAWEXBrussels GewestEuropese UnieEuropese CommissieEU-lidstatenVolksrepubliek ChinaantidumpingzakenRuslandEuropese UnieaardgasG20-landjaren '90industriële noordenlage-loonlandentariefbarrièresinvesteringenintellectuele eigendomsrechtenpatentenNAFTATPPTTIPTISAbilaterale investeringsbeschermings-overeenkomsten












Wereldhandelsorganisatie




Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie






Naar navigatie springen
Naar zoeken springen















Wereldhandelsorganisatie


World Trade Organization (logo and wordmark).svg
Bestuurscentrum
Genève, Zwitserland
Oprichting1 januari 1995
Werktaal
Engels, Frans en Spaans
Lidmaatschap164 lidstaten
Directeur-Generaal
Roberto Azevêdo
Website
www.wto.org

De Wereldhandelsorganisatie (Engels: World Trade Organization, WTO; Frans: Organisation Mondiale du Commerce, OMC; Spaans: Organización Mundial de Comercio, OMC) is een intergouvernementele organisatie die toeziet op de naleving van afspraken over de handel tussen landen. Veel van die afspraken zijn van belang voor het internationale zakendoen.




Inhoud





  • 1 Algemeen


  • 2 GATT


  • 3 Onderhandelingsrondes


  • 4 Verschillen met de GATT


  • 5 Besluitvorming binnen de WTO


  • 6 Leden

    • 6.1 Nederland


    • 6.2 België


    • 6.3 Europese Unie


    • 6.4 China


    • 6.5 Rusland


    • 6.6 Lijst van leden



  • 7 Handelsoverleg in de 21e eeuw


  • 8 Zie ook


  • 9 Externe links




Algemeen


De Wereldhandelsorganisatie werd opgericht in 1995 en komt voort uit het General Agreement on Tariffs and Trade (GATT, Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) die in 1947 in Genève werd ondertekend door 23 landen. Het hoofdkantoor van de Wereldhandelsorganisatie bevindt zich eveneens in Genève.


De taken van de WTO zijn bevordering van internationale handel, beslechting van handelsconflicten en opheffing van handelsbarrières. De basisfilosofie van de organisatie is dat internationale handel de beste en snelste manier is om de wereld welvarender te maken en dat daarom elk obstakel voor internationale vrijhandel uit de weg moet worden geruimd.


Met 153 lidstaten en dertig aspirant-leden, vertegenwoordigt de WTO in 2002 95% van de wereldhandel. Twintig maanden na de oprichting van de WTO waren er 122 lidstaten. Op 26 juni 2014 zijn er 160 landen aangesloten na de aansluiting van Jemen. In 2014 is er een verzoek van de Seychellen om eveneens lid te worden van de Wereldhandelsorganisatie. Op 26 april 2015 is het land lid geworden en komt het totaal op 164 leden.[1]



GATT


Oorspronkelijk was de voorloper van de WTO, de GATT, nooit bedoeld als een organisatie, maar slechts als een verdrag dat ondergebracht zou worden onder de International Trade Organization (ITO). De GATT bleef na het falen van de ITO een belangrijk platform voor onderhandelingen over het reduceren van importbeperkingen in de vorm douanetarieven (quota). Tijdens de Uruguay-ronde is de WTO opgericht, omdat de GATT niet langer voldeed. Van begin af aan werden bij de GATT landbouw, grondstoffen en diensten buiten beschouwing gelaten. Bovendien was er geen rechtbank of iets vergelijkbaars om overtredingen aan te pakken. Het was een multilateraal verdrag, dus werd er alleen actie ondernomen als alle lidstaten dit wilden. De GATT is dan ook nu één van de onderliggende WTO-verdragen. Nieuwe liberaliseringen over diensten, intellectuele eigendomsrechten en investeringen, konden niet worden behandeld binnen de GATT. Daar waren afzonderlijke verdragen voor, zoals de GATS. Met de oprichting van de WTO werden deze verdragen samengevoegd en kan een lidstaat niet langer het ene verdrag wel, maar het andere verdrag niet ondertekenen. Met ondertekening van het nieuwe oprichtingsverdrag van de WTO verplichten de lidstaten zich tot alle verdragen en worden sindsdien al deze verdragen als één beschouwd.



Onderhandelingsrondes


De WTO blijft in feite een permanent onderhandelingsforum, met het hoofdkantoor in Genève, dat wel een staf en een bureaucratie heeft en is dus een organisatie zoals de ITO bedoeld was. Onderhandelingen over handelsliberaliseringen vinden plaats in zogenoemde 'rondes'.


Zo is momenteel de in 2001 gestarte Doha-ronde nog steeds gaande. Deze ronde had eind 2004 al afgerond moeten zijn, maar medio 2009 was de besluitvorming nog steeds niet rond. De rondes, tot 1994 onder auspiciën van GATT, zijn:


  1. de Genève-ronde, 1947,


  2. Annecy-ronde, 1949,


  3. Torquay-ronde, 1950-1977,


  4. Genève-ronde, 1956,


  5. Dillon-ronde, 1960-1962,


  6. Kennedy-ronde, 1962-1967,


  7. Tokyo-ronde, 1973-1979,


  8. Uruguay-ronde, 1986-1994,


  9. Doha-ronde, 2001-2013.

Eens in de twee jaar komen de lidstaten bijeen in het kader van deze rondes, tijdens de Ministeriële Conferenties. Men probeert dan te komen tot gemeenschappelijke regels over nieuwe liberaliseringen van handel, het beslechten van belemmeringen voor handel. De Ministeriële Conferentie is het wetgevende orgaan van de WTO en daarmee is de WTO dus een organisatie die regels voorschrijft en wetten maakt waaraan haar leden zich dienen te houden.



Verschillen met de GATT


Het verschil met de GATT is vooral dat de WTO een groter internationaal secretariaat heeft (met 629 werknemers), het aantal sectoren waarover onderhandeld wordt (niet alleen goederen zoals bij GATT, maar ook diensten en intellectuele eigendomsrechten), en dat het binnen de WTO mogelijk is voor lidstaten om andere lidstaten aan te klagen wegens het overtreden van WTO-regels. De WTO kent hiervoor een geschillenbeslechtingsorgaan (Dispute Settlement Body). Bij dit orgaan kunnen de lidstaten afdwingen dat nieuwe handelsbelemmeringen ongegrond worden verklaard, waarna zij tegenmaatregelen mogen nemen in de vorm van legitieme handelsbeperkingen ter hoogte van een bepaald bedrag. Bij de GATT was er ook een geschillencommissie, maar uitspraken hiervan konden worden geblokkeerd en gingen minder ver.



Besluitvorming binnen de WTO


Binnen de structuur van de WTO nemen de lidstaten besluiten over liberaliseringen van de handel die moeten gelden voor alle leden. De WTO is eigenlijk een forum, of zoals Maes (2002) stelt in een artikel over besluitvorming in de WTO, liever een arena, "waar alle leden hun eigen handelsbelangen verdedigen".


De WTO-arena bevindt zich vooral in het hoofdkantoor te Genève, waar ook de Algemene Raad (General Council) zetelt, die bestaat uit ambassadeurs en hoofden van delegaties.


In diverse werkgroepen, zoals de Goederen Raad (Goods Council), Diensten Raad (Services Council) en Intellectuele Eigendom Raad (Intellectual Property Council), onderhandelen de permanente afgevaardigden over voorbereidingen voor de tweejaarlijkse Ministeriële Conferenties.


Daarnaast zijn er talloze onderwerpen en comités over onder meer handel en milieu, handel en ontwikkeling, en de toetreding van nieuwe leden.


Voorbereidend op de Ministeriële Conferentie zijn er in het verleden ook miniconferenties geweest, waar -gecoördineerd door het WTO-secretariaat- door hogere afgevaardigden van een select groepje lidstaten over de ontwerpteksten wordt onderhandeld.
Dit vindt plaats zodra men er in Genève zelf niet uitkomt en er geen overeenstemming is over een onderhandelingstekst voor de Ministeriële Conferenties.


Een van de veel genoemde bezwaren tegen de WTO is haar wijze van werken, en dan in het bijzonder haar 'consensus building'. Dit besluitvormingsproces is ondoorzichtig en niet democratisch, zo vinden critici. Onder deze kritiek ging ook de GATT gebukt. In theorie hebben alle lidstaten een gelijke stem. Hoewel officieel mogelijk, is stemmen nog nooit voorgekomen. De lidstaat die zich tijdens de vergaderingen niet tégen een voorstel uitspreekt, wordt automatisch geacht vóór te zijn.


Deze vorm van consensus building vindt plaats buiten de formele vergaderingen, in de zogenaamde 'achterkamertjes'. Dit informele overleg wordt beschouwd als noodzakelijk inherent aan de WTO en "neemt de overhand als de tijd begint te dringen of belangrijke beslissingen moeten worden genomen".



Leden



Nederland


Nederland is actief bij de onderhandelingen betrokken. De staatssecretaris van Economische Zaken is de verantwoordelijke bewindspersoon en richt zich op duurzame globalisering, met aandacht voor het milieu en eerlijke handel.



België


In België is de federale staatssecretaris voor Buitenlandse Handel de verantwoordelijke politicus. Buitenlandse handel valt onder de koepel van de FOD Buitenlandse Zaken.[2]


Sedert de staatshervormingen is de buitenlandse handel echter een gemengde materie, waarvoor zowel de federale regering als de gewesten bevoegd zijn. Zo is het economisch beleid in ruime zin reeds sedert de 3e staatshervorming een gewestelijke bevoegdheid. De federale regering blijft nochtans bevoegd voor cruciale sectoren, voor reglementering en consumentenbescherming.[3]


Bevoegde instellingen in Vlaanderen zijn het agentschap Flanders Investment and Trade en het Departement internationaal Vlaanderen,[4] in Wallonië het departement AWEX. Ook het Brussels Gewest beschikt over een staatssecretaris, bevoegd voor Buitenlandse Handel.[5]



Europese Unie


De Europese Unie is sedert 1 januari 1995 lid van de WTO, en onderhandelt via de Europese Commissie namens de EU-lidstaten in praktisch alle WTO-bijeenkomsten.[6][7]



China


Na 15 jaar praten en onderhandelen werd op 11 december 2001 de Volksrepubliek China lid van de WTO. Overigens kreeg China hierbij niet de status van markteconomie.[8] China moest hiermee instemmen anders was de toetreding tot de WTO geblokkeerd. De andere WTO leden wilden hun industrieën kunnen beschermen tegen een toevloed van goedkope producten uit het land.[8] Bij antidumpingzaken ligt daarmee een groot deel van de bewijslast bij China waarbij niet de Chinese kostprijs de uitkomst van de meeste zaken bepaalt, maar internationale prijzen. Dit maakt voor Europese en Amerikaanse concurrenten eenvoudiger om te stellen dat Chinese producten onder de kostprijs worden verkocht en dat hiertegen actie moet worden genomen. Deze regeling bestaat in principe voor een periode van 15 jaar en loopt tot eind 2016.[8]



Rusland


Op 16 december 2011 stemden de 153 lidstaten van de WTO unaniem in met de toetreding van Rusland.[9] Het lidmaatschap moet de kwakkelende Russische economie met de grootste handelspartner, de Europese Unie, een impuls geven. Het lidmaatschap vormt het sluitstuk na 18 jaar pogingen van Rusland zich aan te sluiten.[9]
Nu Rusland deel uitmaakt van de WTO kunnen zij goedkoper Europese producten aanschaffen en Rusland kan olie en aardgas efficiënter verkopen. Rusland was het enige G20-land dat niet was aangesloten bij de WTO.[9] Het aandeel van Rusland in de wereldeconomie is ongeveer 2,8%; na de toetreding van Rusland nemen de leden van de handelsorganisatie 97% van de wereldhandel voor hun rekening.[9]



Lijst van leden


De volgende tabel geeft een overzicht van de huidige leden en hun toetredingsdatum. Er zijn 164 leden op 29 juli 2016.






































































































































































































































































































































Land
Datum van toetreding

Vlag van Albanië Albanië
8 september 2000

Vlag van Angola Angola
23 november 1996

Vlag van Antigua en Barbuda Antigua en Barbuda
1 januari 1995

Vlag van Argentinië Argentinië
1 januari 1995

Vlag van Armenië Armenië
5 februari 2003

Vlag van Australië Australië
1 januari 1995

Vlag van Bahrein Bahrein
1 januari 1995

Vlag van Bangladesh Bangladesh
1 januari 1995

Vlag van Barbados Barbados
1 januari 1995

Vlag van België België
1 januari 1995

Vlag van Belize Belize
1 januari 1995

Vlag van Benin Benin
22 februari 1996

Vlag van Bolivia Bolivia
12 september 1995

Vlag van Botswana Botswana
31 mei 1995

Vlag van Brazilië Brazilië
1 januari 1995

Vlag van Brunei Brunei
1 januari 1995

Vlag van Bulgarije Bulgarije
1 december 1996

Vlag van Burkina Faso Burkina Faso
3 juni 1995

Vlag van Burundi Burundi
23 juli 1995

Vlag van Cambodja Cambodja
13 oktober 2004

Vlag van Canada Canada
1 januari 1995

Vlag van Centraal-Afrikaanse Republiek Centraal-Afrikaanse Republiek
31 mei 1995

Vlag van Chili Chili
1 januari 1995

Vlag van China China
11 december 2001

Vlag van Colombia Colombia
30 april 1995

Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville
27 maart 1997

Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa
1 januari 1997

Vlag van Costa Rica Costa Rica
1 januari 1995

Vlag van Cuba Cuba
20 april 1995

Vlag van Cyprus Cyprus
30 juli 1995

Vlag van Denemarken Denemarken
1 januari 1995

Vlag van Djibouti Djibouti
31 mei 1995

Vlag van Dominica Dominica
1 januari 1995

Vlag van Dominicaanse Republiek Dominicaanse Republiek
9 maart 1995

Vlag van Duitsland Duitsland
1 januari 1995

Vlag van Ecuador Ecuador
21 januari 1996

Vlag van Egypte Egypte
30 juni 1995

Vlag van El Salvador El Salvador
7 mei 1995

Vlag van Estland Estland
13 november 1999

Vlag van Europa Europese Unie[10]
1 januari 1995

Vlag van Fiji Fiji
14 januari 1996

Vlag van Filipijnen Filipijnen
1 januari 1995

Vlag van Finland Finland
1 januari 1995

Vlag van Frankrijk Frankrijk
1 januari 1995

Vlag van Gabon Gabon
1 januari 1995

Vlag van Gambia Gambia
23 oktober 1996

Vlag van Georgië Georgië
14 juni 2000

Vlag van Ghana Ghana
1 januari 1995

Vlag van Grenada Grenada
22 februari 1996

Vlag van Griekenland Griekenland
1 januari 1995

Vlag van Guatemala Guatemala
21 juli 1995

Vlag van Guinee Guinee
25 oktober 1995

Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau
31 mei 1995

Vlag van Guyana Guyana
1 januari 1995

Vlag van Haïti Haïti
30 januari 1996

Vlag van Honduras Honduras
1 januari 1995

Vlag van Hongarije Hongarije
1 januari 1995

Vlag van Hongkong Hongkong
1 januari 1995

Vlag van Ierland Ierland
1 januari 1995

Vlag van IJsland IJsland
1 januari 1995

Vlag van India India
1 januari 1995

Vlag van Indonesië Indonesië
1 januari 1995

Vlag van Israël Israël
21 april 1995

Vlag van Italië Italië
1 januari 1995

Vlag van Ivoorkust Ivoorkust
1 januari 1995

Vlag van Jamaica Jamaica
9 maart 1995

Vlag van Japan Japan
1 januari 1995

Vlag van Jemen Jemen
26 juni 2014

Vlag van Jordanië Jordanië
11 april 2000

Vlag van Kaapverdië Kaapverdië
23 juli 2008

Vlag van Kameroen Kameroen
13 december 1995

Vlag van Kenia Kenia
1 januari 1995

Vlag van Kirgizië Kirgizië
20 december 1998

Vlag van Koeweit Koeweit
1 januari 1995

Vlag van Kroatië Kroatië
30 november 2000

Vlag van Laos Laos
2 februari 2013

Vlag van Lesotho Lesotho
31 mei 1995

Vlag van Letland Letland
10 februari 1999

Vlag van Liechtenstein Liechtenstein
1 september 1995

Vlag van Litouwen Litouwen
31 mei 2001

Vlag van Luxemburg Luxemburg
1 januari 1995

Vlag van Macau Macau
1 januari 1995

Vlag van Noord-Macedonië Noord-Macedonië
4 april 2003

Vlag van Madagaskar Madagaskar
17 november 1995

Vlag van Malawi Malawi
31 mei 1995

Vlag van Maldiven Maldiven
31 mei 1995

Vlag van Maleisië Maleisië
1 januari 1995

Vlag van Mali Mali
31 mei 1995

Vlag van Malta Malta
1 januari 1995

Vlag van Marokko Marokko
1 januari 1995

Vlag van Mauritanië Mauritanië
31 mei 1995

Vlag van Mauritius Mauritius
1 januari 1995

Vlag van Mexico Mexico
1 januari 1995

Vlag van Moldavië Moldavië
26 juli 2001

Vlag van Mongolië Mongolië
29 januari 1997

Vlag van Montenegro Montenegro
29 april 2012

Vlag van Mozambique Mozambique
26 augustus 1995

Vlag van Myanmar Myanmar
1 januari 1995

Vlag van Namibië Namibië
1 januari 1995

Vlag van Nederland Nederland
1 januari 1995

Vlag van Nepal Nepal
23 april 2004

Vlag van Nicaragua Nicaragua
3 september 1995

Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
1 januari 1995

Vlag van Niger Niger
13 december 1996

Vlag van Nigeria Nigeria
1 januari 1995

Vlag van Noorwegen Noorwegen
1 januari 1995

Vlag van Oeganda Oeganda
1 januari 1995

Vlag van Oekraïne Oekraïne
16 mei 2008

Vlag van Oman Oman
9 november 2000

Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
1 januari 1995

Vlag van Pakistan Pakistan
1 januari 1995

Vlag van Panama Panama
6 september 1997

Vlag van Papua-Nieuw-Guinea Papoea-Nieuw-Guinea
9 juni 1996

Vlag van Paraguay Paraguay
1 januari 1995

Vlag van Peru Peru
1 januari 1995

Vlag van Polen Polen
1 juli 1995

Vlag van Portugal Portugal
1 januari 1995

Vlag van Qatar Qatar
13 januari 1996

Vlag van Roemenië Roemenië
1 januari 1995

Vlag van Rusland Rusland
22 augustus 2012

Vlag van Rwanda Rwanda
22 mei 1996

Vlag van Saint Kitts en Nevis Saint Kitts en Nevis
21 februari 1996

Vlag van Saint Lucia Saint Lucia
1 januari 1995

Vlag van Saint Vincent en de Grenadines Saint Vincent en de Grenadines
1 januari 1995

Vlag van Salomonseilanden Salomonseilanden
26 juli 1996

Vlag van Samoa Samoa
10 mei 2012

Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
11 december 2005

Vlag van Senegal Senegal
1 januari 1995

Vlag van Seychellen Seychellen
26 april 2015

Vlag van Sierra Leone Sierra Leone
23 juli 1995

Vlag van Singapore Singapore
1 januari 1995

Vlag van Slovenië Slovenië
30 juli 1995

Vlag van Slowakije Slowakije
1 januari 1995

Vlag van Spanje Spanje
1 januari 1995

Vlag van Sri Lanka Sri Lanka
1 januari 1995

Vlag van Suriname Suriname
1 januari 1995

Vlag van Swaziland Swaziland
1 januari 1995

Vlag van Tadzjikistan Tadzjikistan
2 maart 2013

Vlag van Taiwan Taiwan
1 januari 2002

Vlag van Tanzania Tanzania
1 januari 1995

Vlag van Thailand Thailand
1 januari 1995

Vlag van Togo Togo
31 mei 1995

Vlag van Tonga Tonga
27 juli 2007

Vlag van Trinidad en Tobago Trinidad en Tobago
1 maart 1995

Vlag van Tsjaad Tsjaad
19 oktober 1996

Vlag van Tsjechië Tsjechië
1 januari 1995

Vlag van Tunesië Tunesië
29 maart 1995

Vlag van Turkije Turkije
26 maart 1995

Vlag van Uruguay Uruguay
1 januari 1995

Vlag van Vanuatu Vanuatu
24 augustus 2012

Vlag van Venezuela Venezuela
1 januari 1995

Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
1 januari 1995

Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten
10 april 1996

Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
1 januari 1995

Vlag van Vietnam Vietnam
11 januari 2007

Vlag van Zambia Zambia
1 januari 1995

Vlag van Zimbabwe Zimbabwe
5 maart 1995

Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
1 januari 1995

Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
1 januari 1995

Vlag van Zweden Zweden
1 januari 1995

Vlag van Zwitserland Zwitserland
1 juli 1995


Handelsoverleg in de 21e eeuw


De regels en procedures van de WTO stammen uit de jaren '90, en waren afgestemd op een globale economie waarin goederen en diensten overwegend in het industriële noorden werden geproduceerd. Sedertdien echter wordt de productie meer en meer uitbesteed aan lage-loonlanden. Hierdoor zijn voor de internationale handel naast de tariefbarrières andere kwesties belangrijker geworden, zoals de bescherming van investeringen, intellectuele eigendomsrechten (patenten enzomeer), en het op elkaar afstemmen van regulering.


In de praktijk evolueert het internationale handelsoverleg mede daarom naar een tweesporenstructuur, met de WTO als koepeloverleg, aangevuld met een reeks gedecentraliseerde (mega)regionale overeenkomsten zoals NAFTA, TPP, TTIP en TISA.[11][12] Daarnaast bestaat nog een hele reeks bilaterale investeringsbeschermings-overeenkomsten.


De vrees bestaat echter wel dat hiermee afbreuk wordt gedaan aan het wereldwijde overleg binnen de WTO. Met name ontwikkelingslanden dreigen hierdoor uit de boot te vallen, omdat hun onderhandelingspositie verzwakt wordt.[13]



Zie ook


  • Protestbeweging rond de Wereldhandelsorganisatie-ministerstop in Seattle


Externe links



  • (en) /(es) /(fr) Officiële website


  • (nl) Nederlands ministerie van Economische Zaken, WTO


  • (en) Verdragen door de WTO


  • (en) Kritische website, Parodie op de WTO-website


  • (nl) Kritische website, Trouble WTO











Overgenomen van "https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wereldhandelsorganisatie&oldid=53530996"










Navigatiemenu



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.808","walltime":"1.430","ppvisitednodes":"value":6808,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":76249,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":24005,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":11,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":7504,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 985.465 1 -total"," 7.95% 78.321 1 Sjabloon:Appendix"," 7.55% 74.354 1 Sjabloon:References"," 7.29% 71.886 1 Sjabloon:Infobox_internationale_organisatie"," 6.36% 62.637 1 Sjabloon:Infobox_generiek"," 3.20% 31.534 8 Sjabloon:Citeer_web"," 2.82% 27.781 160 Sjabloon:ISO-VLAG"," 2.59% 25.478 1 Sjabloon:Commonscat"," 2.15% 21.233 1 Sjabloon:Citeer_boek"," 1.92% 18.942 1 Sjabloon:Wikidata_afbeelding"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.004","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":523637,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1277","timestamp":"20190402091113","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":125,"wgHostname":"mw1326"););

Popular posts from this blog

На ростанях Змест Гісторыя напісання | Месца дзеяння | Час дзеяння | Назва | Праблематыка трылогіі | Аўтабіяграфічнасць | Трылогія ў тэатры і кіно | Пераклады | У культуры | Зноскі Літаратура | Спасылкі | НавігацыяДагледжаная версіяправерана1 зменаДагледжаная версіяправерана1 зменаАкадэмік МІЦКЕВІЧ Канстанцін Міхайлавіч (Якуб Колас) Прадмова М. І. Мушынскага, доктара філалагічных навук, члена-карэспандэнта Нацыянальнай акадэміі навук Рэспублікі Беларусь, прафесараНашаніўцы ў трылогіі Якуба Коласа «На ростанях»: вобразы і прататыпы125 лет Янке МавруКнижно-документальная выставка к 125-летию со дня рождения Якуба Коласа (1882—1956)Колас Якуб. Новая зямля (паэма), На ростанях (трылогія). Сулкоўскі Уладзімір. Радзіма Якуба Коласа (серыял жывапісных палотнаў)Вокладка кнігіІлюстрацыя М. С. БасалыгіНа ростаняхАўдыёверсія трылогііВ. Жолтак У Люсiнскай школе 1959

Францішак Багушэвіч Змест Сям'я | Біяграфія | Творчасць | Мова Багушэвіча | Ацэнкі дзейнасці | Цікавыя факты | Спадчына | Выбраная бібліяграфія | Ушанаванне памяці | У філатэліі | Зноскі | Літаратура | Спасылкі | НавігацыяЛяхоўскі У. Рупіўся дзеля Бога і людзей: Жыццёвы шлях Лявона Вітан-Дубейкаўскага // Вольскі і Памідораў з песняй пра немца Адвакат, паэт, народны заступнік Ашмянскі веснікВ Минске появится площадь Богушевича и улица Сырокомли, Белорусская деловая газета, 19 июля 2001 г.Айцец беларускай нацыянальнай ідэі паўстаў у бронзе Сяргей Аляксандравіч Адашкевіч (1918, Мінск). 80-я гады. Бюст «Францішак Багушэвіч».Яўген Мікалаевіч Ціхановіч. «Партрэт Францішка Багушэвіча»Мікола Мікалаевіч Купава. «Партрэт зачынальніка новай беларускай літаратуры Францішка Багушэвіча»Уладзімір Іванавіч Мелехаў. На помніку «Змагарам за родную мову» Барэльеф «Францішак Багушэвіч»Памяць пра Багушэвіча на Віленшчыне Страчаная сталіца. Беларускія шыльды на вуліцах Вільні«Krynica». Ideologia i przywódcy białoruskiego katolicyzmuФранцішак БагушэвічТворы на knihi.comТворы Францішка Багушэвіча на bellib.byСодаль Уладзімір. Францішак Багушэвіч на Лідчыне;Луцкевіч Антон. Жыцьцё і творчасьць Фр. Багушэвіча ў успамінах ягоных сучасьнікаў // Запісы Беларускага Навуковага таварыства. Вільня, 1938. Сшытак 1. С. 16-34.Большая российская1188761710000 0000 5537 633Xn9209310021619551927869394п

Беларусь Змест Назва Гісторыя Геаграфія Сімволіка Дзяржаўны лад Палітычныя партыі Міжнароднае становішча і знешняя палітыка Адміністрацыйны падзел Насельніцтва Эканоміка Культура і грамадства Сацыяльная сфера Узброеныя сілы Заўвагі Літаратура Спасылкі НавігацыяHGЯOiТоп-2011 г. (па версіі ej.by)Топ-2013 г. (па версіі ej.by)Топ-2016 г. (па версіі ej.by)Топ-2017 г. (па версіі ej.by)Нацыянальны статыстычны камітэт Рэспублікі БеларусьШчыльнасць насельніцтва па краінахhttp://naviny.by/rubrics/society/2011/09/16/ic_articles_116_175144/А. Калечыц, У. Ксяндзоў. Спробы засялення краю неандэртальскім чалавекам.І ў Менску былі мамантыА. Калечыц, У. Ксяндзоў. Старажытны каменны век (палеаліт). Першапачатковае засяленне тэрыторыіГ. Штыхаў. Балты і славяне ў VI—VIII стст.М. Клімаў. Полацкае княства ў IX—XI стст.Г. Штыхаў, В. Ляўко. Палітычная гісторыя Полацкай зямліГ. Штыхаў. Дзяржаўны лад у землях-княствахГ. Штыхаў. Дзяржаўны лад у землях-княствахБеларускія землі ў складзе Вялікага Княства ЛітоўскагаЛюблінская унія 1569 г."The Early Stages of Independence"Zapomniane prawdy25 гадоў таму было аб'яўлена, што Язэп Пілсудскі — беларус (фота)Наша вадаДакументы ЧАЭС: Забруджванне тэрыторыі Беларусі « ЧАЭС Зона адчужэнняСведения о политических партиях, зарегистрированных в Республике Беларусь // Министерство юстиции Республики БеларусьСтатыстычны бюлетэнь „Полаўзроставая структура насельніцтва Рэспублікі Беларусь на 1 студзеня 2012 года і сярэднегадовая колькасць насельніцтва за 2011 год“Индекс человеческого развития Беларуси — не было бы нижеБеларусь занимает первое место в СНГ по индексу развития с учетом гендерного факцёраНацыянальны статыстычны камітэт Рэспублікі БеларусьКанстытуцыя РБ. Артыкул 17Трансфармацыйныя задачы БеларусіВыйсце з крызісу — далейшае рэфармаванне Беларускі рубель — сусветны лідар па дэвальвацыяхПра змену коштаў у кастрычніку 2011 г.Бядней за беларусаў у СНД толькі таджыкіСярэдні заробак у верасні дасягнуў 2,26 мільёна рублёўЭканомікаГаласуем за ТОП-100 беларускай прозыСучасныя беларускія мастакіАрхитектура Беларуси BELARUS.BYА. Каханоўскі. Культура Беларусі ўсярэдзіне XVII—XVIII ст.Анталогія беларускай народнай песні, гуказапісы спеваўБеларускія Музычныя IнструментыБеларускі рок, які мы страцілі. Топ-10 гуртоў«Мясцовы час» — нязгаслая легенда беларускай рок-музыкіСЯРГЕЙ БУДКІН. МЫ НЯ ЗНАЕМ СВАЁЙ МУЗЫКІМ. А. Каладзінскі. НАРОДНЫ ТЭАТРМагнацкія культурныя цэнтрыПублічная дыскусія «Беларуская новая пьеса: без беларускай мовы ці беларуская?»Беларускія драматургі па-ранейшаму лепш ставяцца за мяжой, чым на радзіме«Працэс незалежнага кіно пайшоў, і дзяржаву турбуе яго непадкантрольнасць»Беларускія філосафы ў пошуках прасторыВсе идём в библиотекуАрхіваванаАб Нацыянальнай праграме даследавання і выкарыстання касмічнай прасторы ў мірных мэтах на 2008—2012 гадыУ космас — разам.У суседнім з Барысаўскім раёне пабудуюць Камандна-вымяральны пунктСвяты і абрады беларусаў«Мірныя бульбашы з малой краіны» — 5 непраўдзівых стэрэатыпаў пра БеларусьМ. Раманюк. Беларускае народнае адзеннеУ Беларусі скарачаецца колькасць злачынстваўЛукашэнка незадаволены мінскімі ўладамі Крадзяжы складаюць у Мінску каля 70% злачынстваў Узровень злачыннасці ў Мінскай вобласці — адзін з самых высокіх у краіне Генпракуратура аналізуе стан са злачыннасцю ў Беларусі па каэфіцыенце злачыннасці У Беларусі стабілізавалася крымінагеннае становішча, лічыць генпракурорЗамежнікі сталі здзяйсняць у Беларусі больш злачынстваўМУС Беларусі турбуе рост рэцыдыўнай злачыннасціЯ з ЖЭСа. Дазволіце вас абкрасці! Рэйтынг усіх службаў і падраздзяленняў ГУУС Мінгарвыканкама вырасАб КДБ РБГісторыя Аператыўна-аналітычнага цэнтра РБГісторыя ДКФРТаможняagentura.ruБеларусьBelarus.by — Афіцыйны сайт Рэспублікі БеларусьСайт урада БеларусіRadzima.org — Збор архітэктурных помнікаў, гісторыя Беларусі«Глобус Беларуси»Гербы и флаги БеларусиАсаблівасці каменнага веку на БеларусіА. Калечыц, У. Ксяндзоў. Старажытны каменны век (палеаліт). Першапачатковае засяленне тэрыторыіУ. Ксяндзоў. Сярэдні каменны век (мезаліт). Засяленне краю плямёнамі паляўнічых, рыбакоў і збіральнікаўА. Калечыц, М. Чарняўскі. Плямёны на тэрыторыі Беларусі ў новым каменным веку (неаліце)А. Калечыц, У. Ксяндзоў, М. Чарняўскі. Гаспадарчыя заняткі ў каменным векуЭ. Зайкоўскі. Духоўная культура ў каменным векуАсаблівасці бронзавага веку на БеларусіФарміраванне супольнасцей ранняга перыяду бронзавага векуФотографии БеларусиРоля беларускіх зямель ва ўтварэнні і ўмацаванні ВКЛВ. Фадзеева. З гісторыі развіцця беларускай народнай вышыўкіDMOZGran catalanaБольшая российскаяBritannica (анлайн)Швейцарскі гістарычны15325917611952699xDA123282154079143-90000 0001 2171 2080n9112870100577502ge128882171858027501086026362074122714179пппппп