Skip to main content

Titanomahia Gezinti menüsü

Kayıp eserlerYunan efsane ve destanlarıYunan mitolojisiTitanlar


Yunan mitolojisindeTitanlarOlimposlularOthrys DağıOlimpos DağıZeusKronosUranüsKykloplarHekatonkheirPoseidonHadesDemeterHeraHestiaKronosGaiaRheaOkeanosTethysKyklopKronos'uZeusHadesDemeter'inPersephone'ninGaiatitantitanlarPhoebeThemisKronosMnemosyneZeusHadesPersephoneHeraAresHermesAfroditPoseidonThemis'iArtemisApollonDemeterArgosPhoebeGigilİapetosKriyusTheiaHyperionRheaApolloTheiayaHyperionSeleneyiArtemisSeleneyiApolloTheianınKriyusZeusHermesHeraArgos'aArgostaMnemosyneAresPersephoneRheaPersephoneMnemosyneMnemosyne'ninMnemosyne'ninHadesPersephoneDemeterKronosAfroditHermesGaiaErosDemeterPoseidonUranos'uGaiaHeraZeus'unAfroditHermes'inMetisAthenaKronos'unRheaZeusKronosPoseidonHadesHeraDemeterHestiaZeusRheaTartarusKikloplarYüz EllilerPrometheusHeliosSeleneOkeanosTethysMetisAthena









(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003EKapatu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="tr" dir="ltr"u003Eu003Ccenteru003Enu003Cdiv style="margin:10px 0; border:0; box-shadow: 0 1px 3px rgba(0, 0, 0, 0.35); border-radius: 7px; background:white; width:80%; height:90px; overflow:hidden; background: #FCFCFC; background: -moz-linear-gradient(top, #FCFCFC 0%, #F5F5F5 100%); background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(0%,#FCFCFC), color-stop(100%,#F5F5F5)); background: -webkit-linear-gradient(top, #FFF 0%,#FFF 100%); background: -o-linear-gradient(top, #FCFCFC 0%,#F5F5F5 100%); background: linear-gradient(top, #FCFCFC 0%,#F5F5F5 100%); position:relative"u003Enu003Cdiv style="float:left; margin-left:20px;margin-top:5px"u003Enu003Cpu003Eu003Ca href="https://www.lefkosabelediyesi.org/" rel="nofollow"u003Eu003Cimg alt="Nicosia Turkish Municipality logo.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Nicosia_Turkish_Municipality_logo.png/70px-Nicosia_Turkish_Municipality_logo.png" decoding="async" width="70" height="70" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Nicosia_Turkish_Municipality_logo.png/105px-Nicosia_Turkish_Municipality_logo.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Nicosia_Turkish_Municipality_logo.png/140px-Nicosia_Turkish_Municipality_logo.png 2x" data-file-width="200" data-file-height="200" /u003Eu003C/au003Enu003C/pu003Enu003C/divu003Enu003Cdiv style="float:right; margin-top:5px;"u003Enu003C/divu003Enu003Cdiv style="margin-left:60px; margin-right:0px; margin-top:20px; margin-bottom:0px; padding-left:25px; font-family:Trebuchet MS; font-size:110%; line-height:100%; align:center; text-align:center;"u003Enu003Cdiv style="font-size: 300%; font-weight: bold"u003Eu003Ciu003EVikiLefkoşau003C/iu003Eu003C/divu003Eu003Cbr /u003Eu003Cbr /u003Enu003Cpu003Eu003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Vikipedi:VikiLefko%C5%9Fa" title="Vikipedi:VikiLefkoşa"u003EVikipedi-LTB Karekod Projesiu003C/au003Eu003C/bu003E katkılarınızı bekliyor!nu003C/pu003Enu003Cdiv style="clear:both;"u003Eu003C/divu003Enu003C/divu003Enu003C/divu003Enu003C/centeru003Enu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());



Titanomahia


Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gezinti kısmına atla
Arama kısmına atla




Titanomakhia veya Titanlar Savaşı, Yunan mitolojisinde, insanların yaratılışından önce iki ilahi ırk arasında Titanlar ve Olimposlular 11 yıl sürmüş savaşlara verilen isimdir. Titanların merkezi Othrys Dağı, Olimposluların ise Olimpos Dağı'dır. Tanrıların Savaşı veya Titan Savaşı olarak adlandırıldığı da olmuştur. Bu savaş, Zeus'un babası Titan Kronos'a karşı Uranüs'un çocukları Kykloplar ve Hekatonkheirleri yer altından kurtarmasıyla başlar. Zeus Kronos'un karnından daha önce Kronos tarafından tek lokmada yutulmuş olan Poseidon, Hades, Demeter, Hera, Hestia'yı çıkartır. Hekatonheirler ve kykloplar Zeus'a minnettar kalırlar ve ona yakıcı şimşekleri ve ateşi hediye ederler. Böylece Zeus gücüne güç katmıştır. Kronos'u yenmiştir. Ateşe sahip olan ilk eril tanrıdır.


Zeus büyüyüp güçlenerek babası Kronos'la dünya hakimiyeti için savaşa girer. Bu savaşta Kronosun kardeşleri ve anneleri Gaia Kronos'u Zeusun kardeşleri ve annesi Rhea Zeusun tarafını tutar. Titan Okeanos ve eşi Tethys ise tarafsız kalırlar.


Savaşın ilk saldırısı Zeus ve Demeter'in Kronosa saldırmasıyla başlar. Demeter Kronos'u kontrol ettiği bir toprak tabakası içine alır. Hareket edemeyen Kronos'a bir diğer darbeyi Zeus vurur.Bu sırada Kronos'u korumakla görevlendirilmiş 7 Kyklop ellerindeki sopalaryla Kronos'u tutan toprak tabakayı kırarlar. Zeus her ne kadar büyümüş olsa da henuz Kronos'a karşı çıkamazdı. Bunu bildiği için Hades ve Demeter'in kızı Persephone'nin yardımıyla yer altına saklanırlar.


Kronos bu saldırıyı Gaia başkanlığındaki titan konseyinde dile getirir ve Titan - Tanri savaşları resmi olarak başlamış olur. Konseyde bulunan bazı titanlar savaşmayı kabul etmediler. Rhea ise gizlice çocuklarına yardım etmeye karar verir çünkü Kronos ona çok acı vermişti ve pek de merhametli bir titan değildi hatta zalim olduğu bile söylenebilir.


Phoebe, Themis, Kronos ve Mnemosyne Zeusu bile suikastle öldürmeyi planlarlar. Bu planı gerçekleştirmek için barış istediklerini söylerler ve samimiyetlerini göstermek için bir yarışma düzenlerler. Zeus, Hades, Persephone, Hera, Ares, Hermes, Afrodit ve Poseidon davete gelirler fakat şartları Kronosun varisinin Zeus olmasıdır. Bu yarışmada periler insanları gökyüzüne yükseltecek ve en yükseğe çıkan peri yarışmayı kazanacak. İnsanları pek fazla taşıyamayan minik periler onları düşürür ve insanlar ölür. Titanlar bundan zevk
alır fakat tanrılar hoşlanmazlar. İnsanlarda bu yüzden savaşın ilerki dönemlerinde tanrıları ilah kabul ederler ve onlara yardımcı olurlar.


100 peri Themis'i gökyüzüne kaldırır Uranus'tan buzdan bir kılıç alan Themis yarışmaya gelen Zeus'un göğsüne bu kılıcı saplar Hermes oradan hızlı bir şekilde Zeus'u kaçırır Hera ise yeni bir saldırıya karşı kocasını korumak için peşlerinden gider. Geride kalanlar ise orada savaşırlar fakat hiçbiri titanlar kadar güçlü değildir. Ares savaş borusunu çalar ve diğer Olimpos tanrılarına savaşı haber verir. Artemis, Apollon ve Demeter yanlarına Argos'u alarak savaş alanına gelirler.


Phoebe de diğer titanları çağırmak için Gigil'leri yaratır. Titanlarda savaş alanına gelirler İapetos, Kriyus,Theia, Hyperion ve gelmek zorunda kalan Rhea.


Apollo güneşin yakıcı ışınlarını etlerini çürütmek için Theiaya gönderir fakat Hyperion bunu engeller ve oğlu güneş yerine kızı Seleneyi gökyüzüne koyar. Fakat Artemis Seleneyi yener ve ayın yönetimini ele geçirir. Ayın aydınlatıcı ışığını titanlardan alır ve hiçbir şey göremeyen titanlar yeniden güneşi gökyüzüne çıkarırlar. Apollo ise tekrar Theianın etlerini çürütür. Demeter ve Persephone Argosu
Kriyus üstüne gönderirler Kriyus gökyüzünden yıldızları alır ve Argosa fırlatır Bu sırada Zeus Hermes ve Hera geri gelir. Argos'u savaşta gören Hera izni olmadan devinin savaşa getirilmesine ve yaralanmasına kızar. Kriyus'un ellerini ve ayaklarını taşa çevirir ve Argos'a verir Argosta onu yakar.


Mnemosyne Ares ve Persephone'nın hafızalarını siler ve birbirine düşman yapar. Rhea bu kaybı gizlice yok eder. Ares kılıcını Persephone mızrağını Mnemosyne'nin gözlerine ve karnına saplar. Daha sonra 1001 parçaya ayırdıkları bedenini Hadesin 3 başlı köpeğine verirler. Mnemosyne'nin Zeus'tan olan kızlarının tanrılarla aşk yaşamasına izin verilir. Çünkü Zeus Mnemosyne'nin ölmesinden küçük bir acıda olsa duymuştur. Hyperion Artemis ve Poseidon'a sıcak gök taşları ata. Poseiodon da Artemis de sıcağı sevmezler ve Poseidon bu saldırıyı engellemek için mızrağını yere vurur ve denizlerin yükselmesini karalardan fazla olmasını sağlar. Hades ölüleri Persephone böcekleri Demeter'se sarmaşıkları Kronos üzerine gönderir. Kronos'un hareket etmesine engel olurlar. Afrodit Kronosun göğsünü açar. Zeus da buraya bir ceviz ağacı tohumu diker. Hermes bu ağacı Olimpos'a götürür. Kronos hareket edemez Tanrılar ve kölelerinin gözleri önünde öldugu için hiçbir şey yapamaz. Diğer titan kardeşleri ölmüştür zaten tek yardımcısı annesi Gaia kalmıştır. Gaia ise Eros, Demeter ve Poseidon'a Kronosu kurtarmayacağına dair söz vermiştir.
Gaia tüm tanrılardan güçlüdür ama Eros, Demeter ve Poseidon onu Uranus'ü serbest bırakmakla tehdit etmiştir. Poseidon denizlerin derinliklerinden Uranos'u bulacak Eros Gaia'yı yeniden Uranus'a aşık edecek Demeter ise evliliklerinin koruyucusu olacaktır.


Gaia bunu göze alamaz oğlundan ve saltanatından vazgeçerek dağları yaratıp oralardan çıkmamıştır.


Zeus tahta çıkmış ve 11 yıl süren savaşı kazanmıştır. Rhea ise öldürülmemiş Zeusun danışmanlarından biri, Hera ve Zeus'un ayrıca Afrodit ve Hermes'in evliliklerinin koruyucusu olmuştur.


Savaştan 10 gün sonra Metis Zeus'tan hamile kalır Zeus gaflete düşerek Metis hamileyken onu yutar. Ama Athena ölmez Zeusun kafasından doğar Zeus kızının kendini affetmesi için ona mızrak, miğfer ve kalkan verir.


Rhea Kronos'un ceviz ağacına gizlenmiş ruhunu yok etmek için keskin kırbacıyla ağacı parçalara ayırır. Rhea kırbaçını
kullanırsa kullandığı yer yükselir ve dağ olur. Bu görevi Rhea oğlu Zeustan almıştır. Yükselen bu dağa Olimpos adı verilmiştir. Başka bir hikâye ise şöyledir: Zeus Kronos'un Sarayında saki olur. Titanlar ziyafette iken hepsine içki getirir, Kronos'un içkisine kusturucu bir karışım, diğer Titanlara ise uyku getiren bir bitki koyar. Titanlar içkilerini içince Kronos Poseidon, Hades, Hera, Demeter ve Hestia'yı kusar. Zeus Titanların uykulu olmasından yararlanır ve Kardeşleri ile İda Dağı'na kaçar. Orada anneleri Rhea'nın yardımı ile Tartarus'a giderler ve Kikloplar ile Yüz Elliler'i kurtarırlar ve Kikloplar Zeus'a şimşekleri, Poseidon'a üçlü yabayı, Hades'e Görünmezlik Miğferini verirler. Rhea ise bütün Titanlara Zeus'un tarafına çekmeye çalışır, neredeyse bütün kadın Titanlar ya Zeus'a katılır ya da ona engel olmaz, Titan Prometheus Zeus'un tarafında yer alır, Helios ve Selene (Güneş ve Ay) işleri ellerinden alınmadığı sürece tarafsız kalmayı kabul ettiler, Okeanos ve eşi Tethys tamamen tarafsız kaldılar. Silahlanmış Tanrılar ile Titanlar pek çok yerde savaşırlar pek çok denizi kurutup pek çok Ada'yı yok ederler. Tanrılar son darbeyi vurmak için Othrys Dağı'nın yanındaki küçük dağa yani Olimpos Dağı'na ( o zamanlar Yunanistan'daki en yüksek dağ Othrys Dağıydı ) tırmandılar. Othrys'e şimşekler ve depremler gönderdiler, Kikloplar ile Yüz Elliler ise dev kayalar ile bombardıman yaptılar ve Dağdaki sarayı yok ettiler. ( Dağın boyu yarıya inmişti ) Titanlar Tartarus'a atılırken Atlas Göğü taşımakla cezalandırıldı. Kronos ise kendi orağıyla küçük parçalara ayrılarak Tartarus'a atılmıştır. Zeus ise ona zafer getiren dağa bir saray inşa ettirdi. Ayrıca bir Titan ile evlenmenin iyi olacağını düşünüp Metis ile evlenir. Metis doğacak çocuklarının kız olacağını fakat tekrar çocukları olursa onun erkek olacağını ve evrene hakim olacağını öngörür. Gaflete düşen Zeus Metis'i yutar ama Athena Zeus'un kafasından doğar.








"https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Titanomahia&oldid=19603875" adresinden alındı.





Gezinti menüsü


























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.040","walltime":"0.070","ppvisitednodes":"value":374,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":2616,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":921,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":17,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 44.422 1 Şablon:Düzenle","100.00% 44.422 1 -total"," 91.81% 40.784 1 Şablon:Ambox"," 64.53% 28.666 1 Şablon:Category_handler"," 21.76% 9.665 1 Şablon:Category_handler/blacklist"," 18.85% 8.374 1 Şablon:Category_handler/numbered"," 14.02% 6.229 1 Şablon:İf_pagename"," 11.58% 5.145 1 Şablon:Ambox/core"," 9.55% 4.243 1 Şablon:Namespace_detect"," 8.52% 3.787 3 Şablon:Ambox/category"],"cachereport":"origin":"mw1255","timestamp":"20190319155002","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":121,"wgHostname":"mw1323"););

Popular posts from this blog

На ростанях Змест Гісторыя напісання | Месца дзеяння | Час дзеяння | Назва | Праблематыка трылогіі | Аўтабіяграфічнасць | Трылогія ў тэатры і кіно | Пераклады | У культуры | Зноскі Літаратура | Спасылкі | НавігацыяДагледжаная версіяправерана1 зменаДагледжаная версіяправерана1 зменаАкадэмік МІЦКЕВІЧ Канстанцін Міхайлавіч (Якуб Колас) Прадмова М. І. Мушынскага, доктара філалагічных навук, члена-карэспандэнта Нацыянальнай акадэміі навук Рэспублікі Беларусь, прафесараНашаніўцы ў трылогіі Якуба Коласа «На ростанях»: вобразы і прататыпы125 лет Янке МавруКнижно-документальная выставка к 125-летию со дня рождения Якуба Коласа (1882—1956)Колас Якуб. Новая зямля (паэма), На ростанях (трылогія). Сулкоўскі Уладзімір. Радзіма Якуба Коласа (серыял жывапісных палотнаў)Вокладка кнігіІлюстрацыя М. С. БасалыгіНа ростаняхАўдыёверсія трылогііВ. Жолтак У Люсiнскай школе 1959

Францішак Багушэвіч Змест Сям'я | Біяграфія | Творчасць | Мова Багушэвіча | Ацэнкі дзейнасці | Цікавыя факты | Спадчына | Выбраная бібліяграфія | Ушанаванне памяці | У філатэліі | Зноскі | Літаратура | Спасылкі | НавігацыяЛяхоўскі У. Рупіўся дзеля Бога і людзей: Жыццёвы шлях Лявона Вітан-Дубейкаўскага // Вольскі і Памідораў з песняй пра немца Адвакат, паэт, народны заступнік Ашмянскі веснікВ Минске появится площадь Богушевича и улица Сырокомли, Белорусская деловая газета, 19 июля 2001 г.Айцец беларускай нацыянальнай ідэі паўстаў у бронзе Сяргей Аляксандравіч Адашкевіч (1918, Мінск). 80-я гады. Бюст «Францішак Багушэвіч».Яўген Мікалаевіч Ціхановіч. «Партрэт Францішка Багушэвіча»Мікола Мікалаевіч Купава. «Партрэт зачынальніка новай беларускай літаратуры Францішка Багушэвіча»Уладзімір Іванавіч Мелехаў. На помніку «Змагарам за родную мову» Барэльеф «Францішак Багушэвіч»Памяць пра Багушэвіча на Віленшчыне Страчаная сталіца. Беларускія шыльды на вуліцах Вільні«Krynica». Ideologia i przywódcy białoruskiego katolicyzmuФранцішак БагушэвічТворы на knihi.comТворы Францішка Багушэвіча на bellib.byСодаль Уладзімір. Францішак Багушэвіч на Лідчыне;Луцкевіч Антон. Жыцьцё і творчасьць Фр. Багушэвіча ў успамінах ягоных сучасьнікаў // Запісы Беларускага Навуковага таварыства. Вільня, 1938. Сшытак 1. С. 16-34.Большая российская1188761710000 0000 5537 633Xn9209310021619551927869394п

Беларусь Змест Назва Гісторыя Геаграфія Сімволіка Дзяржаўны лад Палітычныя партыі Міжнароднае становішча і знешняя палітыка Адміністрацыйны падзел Насельніцтва Эканоміка Культура і грамадства Сацыяльная сфера Узброеныя сілы Заўвагі Літаратура Спасылкі НавігацыяHGЯOiТоп-2011 г. (па версіі ej.by)Топ-2013 г. (па версіі ej.by)Топ-2016 г. (па версіі ej.by)Топ-2017 г. (па версіі ej.by)Нацыянальны статыстычны камітэт Рэспублікі БеларусьШчыльнасць насельніцтва па краінахhttp://naviny.by/rubrics/society/2011/09/16/ic_articles_116_175144/А. Калечыц, У. Ксяндзоў. Спробы засялення краю неандэртальскім чалавекам.І ў Менску былі мамантыА. Калечыц, У. Ксяндзоў. Старажытны каменны век (палеаліт). Першапачатковае засяленне тэрыторыіГ. Штыхаў. Балты і славяне ў VI—VIII стст.М. Клімаў. Полацкае княства ў IX—XI стст.Г. Штыхаў, В. Ляўко. Палітычная гісторыя Полацкай зямліГ. Штыхаў. Дзяржаўны лад у землях-княствахГ. Штыхаў. Дзяржаўны лад у землях-княствахБеларускія землі ў складзе Вялікага Княства ЛітоўскагаЛюблінская унія 1569 г."The Early Stages of Independence"Zapomniane prawdy25 гадоў таму было аб'яўлена, што Язэп Пілсудскі — беларус (фота)Наша вадаДакументы ЧАЭС: Забруджванне тэрыторыі Беларусі « ЧАЭС Зона адчужэнняСведения о политических партиях, зарегистрированных в Республике Беларусь // Министерство юстиции Республики БеларусьСтатыстычны бюлетэнь „Полаўзроставая структура насельніцтва Рэспублікі Беларусь на 1 студзеня 2012 года і сярэднегадовая колькасць насельніцтва за 2011 год“Индекс человеческого развития Беларуси — не было бы нижеБеларусь занимает первое место в СНГ по индексу развития с учетом гендерного факцёраНацыянальны статыстычны камітэт Рэспублікі БеларусьКанстытуцыя РБ. Артыкул 17Трансфармацыйныя задачы БеларусіВыйсце з крызісу — далейшае рэфармаванне Беларускі рубель — сусветны лідар па дэвальвацыяхПра змену коштаў у кастрычніку 2011 г.Бядней за беларусаў у СНД толькі таджыкіСярэдні заробак у верасні дасягнуў 2,26 мільёна рублёўЭканомікаГаласуем за ТОП-100 беларускай прозыСучасныя беларускія мастакіАрхитектура Беларуси BELARUS.BYА. Каханоўскі. Культура Беларусі ўсярэдзіне XVII—XVIII ст.Анталогія беларускай народнай песні, гуказапісы спеваўБеларускія Музычныя IнструментыБеларускі рок, які мы страцілі. Топ-10 гуртоў«Мясцовы час» — нязгаслая легенда беларускай рок-музыкіСЯРГЕЙ БУДКІН. МЫ НЯ ЗНАЕМ СВАЁЙ МУЗЫКІМ. А. Каладзінскі. НАРОДНЫ ТЭАТРМагнацкія культурныя цэнтрыПублічная дыскусія «Беларуская новая пьеса: без беларускай мовы ці беларуская?»Беларускія драматургі па-ранейшаму лепш ставяцца за мяжой, чым на радзіме«Працэс незалежнага кіно пайшоў, і дзяржаву турбуе яго непадкантрольнасць»Беларускія філосафы ў пошуках прасторыВсе идём в библиотекуАрхіваванаАб Нацыянальнай праграме даследавання і выкарыстання касмічнай прасторы ў мірных мэтах на 2008—2012 гадыУ космас — разам.У суседнім з Барысаўскім раёне пабудуюць Камандна-вымяральны пунктСвяты і абрады беларусаў«Мірныя бульбашы з малой краіны» — 5 непраўдзівых стэрэатыпаў пра БеларусьМ. Раманюк. Беларускае народнае адзеннеУ Беларусі скарачаецца колькасць злачынстваўЛукашэнка незадаволены мінскімі ўладамі Крадзяжы складаюць у Мінску каля 70% злачынстваў Узровень злачыннасці ў Мінскай вобласці — адзін з самых высокіх у краіне Генпракуратура аналізуе стан са злачыннасцю ў Беларусі па каэфіцыенце злачыннасці У Беларусі стабілізавалася крымінагеннае становішча, лічыць генпракурорЗамежнікі сталі здзяйсняць у Беларусі больш злачынстваўМУС Беларусі турбуе рост рэцыдыўнай злачыннасціЯ з ЖЭСа. Дазволіце вас абкрасці! Рэйтынг усіх службаў і падраздзяленняў ГУУС Мінгарвыканкама вырасАб КДБ РБГісторыя Аператыўна-аналітычнага цэнтра РБГісторыя ДКФРТаможняagentura.ruБеларусьBelarus.by — Афіцыйны сайт Рэспублікі БеларусьСайт урада БеларусіRadzima.org — Збор архітэктурных помнікаў, гісторыя Беларусі«Глобус Беларуси»Гербы и флаги БеларусиАсаблівасці каменнага веку на БеларусіА. Калечыц, У. Ксяндзоў. Старажытны каменны век (палеаліт). Першапачатковае засяленне тэрыторыіУ. Ксяндзоў. Сярэдні каменны век (мезаліт). Засяленне краю плямёнамі паляўнічых, рыбакоў і збіральнікаўА. Калечыц, М. Чарняўскі. Плямёны на тэрыторыі Беларусі ў новым каменным веку (неаліце)А. Калечыц, У. Ксяндзоў, М. Чарняўскі. Гаспадарчыя заняткі ў каменным векуЭ. Зайкоўскі. Духоўная культура ў каменным векуАсаблівасці бронзавага веку на БеларусіФарміраванне супольнасцей ранняга перыяду бронзавага векуФотографии БеларусиРоля беларускіх зямель ва ўтварэнні і ўмацаванні ВКЛВ. Фадзеева. З гісторыі развіцця беларускай народнай вышыўкіDMOZGran catalanaБольшая российскаяBritannica (анлайн)Швейцарскі гістарычны15325917611952699xDA123282154079143-90000 0001 2171 2080n9112870100577502ge128882171858027501086026362074122714179пппппп